FAJKI
Zwyczaj palenia fajki od dawna
istniał w wielu kulturach.
Fajki znane były w Biblijnej Mezopotamii oraz starożytnym Egipcie.
Odnajdywano je na kontynencie afrykańskim , stanowiły ważny element w
kulturze Majów i Azteków.
W Europie fajka pojawiła się jednocześnie z tytoniem, który z wyprawy za
ocean przywieźli marynarze Kolumba.
Początkowo wykonywana była z gliny, pianki morskiej oraz z różnych
rodzajów drewna .Ponieważ nie były to materiały trwałe, ulegały szybko
zniszczeniu .Ta sytuacja powodowała powstawanie wielu manufaktur , które
wytwarzały fajki .
W XIX wieku na rynku pojawiają się pierwsze fajki wytwarzane z korzenia
wrzośca , rośliny występującej w rejonie Morza Śródziemnego.
Wrzosiec błyskawicznie uzyskuje akceptacje palaczy i staje się niemal
wyłącznym tworzywem, z którego robi się fajki.
Obecnie na rynku oprócz wrzoścowych popularne są też fajki z gruszy i
oraz fajki ceramiczne.
Dużym zainteresowaniem cieszą się również nargille - fajki wodne, których
specjalna konstrukcja umożliwia chłodzenie dymu przez wodę znajdującą się
w ich wnętrzu . Za ojczyznę nargilli uchodzą Indie.
WYBÓR FAJKI
Przy wyborze fajki
musimy zdecydować czy ma to być droższa wrzoścowa, czy tez tańsza
ceramiczna lub z gruszy.
Oprócz ceny ważnym kryterium jest kształt fajki, jej wielkość oraz
ciężar.
Jeżeli wybór fajki mamy już za sobą powinniśmy zakupić kilka niezbędnych
akcesoriów są to;
Niezbędnik - przyrząd służący do ubijania tytoniu oraz do
oczyszczania cybucha z resztek tytoniu.
Wyciory - są to elastyczne druty, pokryte specjalną tkaniną, służą
do oczyszczania przewodu dymowego .
Filtry - przeważnie 9 mm, zawierają minerały, które absorbują
część szkodliwych substancji, zawartych w dymie.
Kryształki - do suchego palenia pochłaniają smołę zawartą w
nikotynie.
Zapalniczki - specjalne z bocznym płomieniem ułatwiającym
podpalenie tytoniu.
Przydatne są również
inne akcesoria takie jak; saszetki na tytoń i fajkę, podstawki ,
popielniczki z korkiem , frezy , płyny do czyszczenia i konserwacji.
PALIMY FAJKĘ
Początkującym
palaczom wiele trudności sprawia podpalenie tytoniu i utrzymanie jego
żarzenia .
Z czasem każdy nabiera doświadczenia, stosując własne metody.
Podpalając fajkę pierwszy raz należy przestrzegać kilku zasad:
tytoń należy układać warstwowo , nie ubijać zbyt mocno
cybuch napełniamy tytoniem do 3/4 jego wysokości
zapałkami lub zapalniczką podpalamy możliwie
największą powierzchnię tytoniu
to pierwsze podpalenie tytoniu spowoduje, że uniesie
się on lekko do góry. Możliwe ,że zgaśnie, wówczas należy go lekko ubić i
ponownie przypalić.
fajkę należy pykać delikatnie, tak żeby nie dopuścić
do zbyt intensywnego żarzenia się tytoniu. Intensywny żar może spalić
ściankę fajki , pozbawić tytoń wszelkiego aromatu, a gorący dym będzie
szczypał w język.
najłatwiej utrzymać żarzenie w fajce ceramicznej ze
względu na jej dwuścienną budowę.
WYBÓR
TYTONIU
W chwili obecnej w
sprzedaży znajduje się wiele gatunków tytoni, dlatego nawet najbardziej
wybredny palacz znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.
Najbardziej znane gatunki tytoniu to:
VIRGINIA - tytoń wielkolistny, jasny, podstawa wielu mieszanek
KENTUCKY - tytoń wielkolistny, o ciemnej barwie ,uchodzi za
mocny.
BURLEY - ciemnobrunatny, o łagodnym, przyjemnym aromacie
LATAKIA - tytoń orientalny, o bardzo nietypowym aromacie,
kojarzonym z indyjskimi kadzidełkami.
MARYLAND - tytoń jasny, lekki w paleniu, łatwo się żarzy.
W sklepie rzadko
można kupić tytonie w postaci jednorodnej, przeważnie stanowią mieszankę
wielu gatunków. Wyczytamy wówczas w nazwie że tytoń to:
-MIXTURE -jeżeli składa się z wielu różnych gatunków tytoni.
-BLEND -jeżeli jest mieszanką jednego gatunku liści tytoniu ,
które zostały zebrane w różnych częściach świata.
Większość mieszanek oprócz tytoniu zawiera jeszcze dodatki, które
podnoszą jego walory smakowe i zapachowe.
Paleta aromatów , które odnajdziemy w tytoniach jest bardzo szeroka: od
owocowych: wiśnia , śliwka, mango, przez kwiatowe, vaniliowe, kakaowe do
whisky czy koniaku .
Ważnym kryterium przy wyborze odpowiedniego tytoniu jest jego moc. Na
puszkach lub kopertach z tytoniem znaleźć możemy takie określenia jak:
-CAVENDISH- oznacza on tytoń łagodny, o dobrym aromacie,
przyrządzany w procesie podwójnej fermentacji.
-MILD- tytoń niezwykle łagodny.
-LIGHTS- to również określenie tytoniu łagodnego.
-FULL AROMA- oznacza tytoń o pełnym aromacie.
Początkującym palaczom zalecamy tytonie lekkie z grupy lights.
Fajka
ceramiczna jest
używana przez producentów tytoniu do testowania nowych mieszanek.
Najpełniej oddaje smak i aromat tytoniu , który podczas palenia nie
wchodzi w reakcję z glinką.
Dodatkowo fajka ceramiczna , dzięki swojej specjalnej , dwuściennej
budowie , posiada dużą , wewnętrzną przestrzeń , w której dym ulega
schłodzeniu . Ta cecha niezwykle podnosi komfort palenia.
Dzisiaj fajka
ceramiczna przeżywa swój renesans . Po długim okresie zapomnienia znów
powraca do łask miłośników fajki.
Palacze coraz częściej sięgają po gliniane cybuszki , odkrywając w nich
wiele zalet.
Pierwsze fajki ceramiczne powstały w chwili pojawienia się na kontynencie
europejskim tytoniu .
W piętnastym wieku mieszkańcy Europy poznają smak tej rośliny, którą z
wyprawy za ocean przywiózł Krzysztof Kolumb.
Moda na palenie staje się powszechna we wszystkich kręgach społecznych .
Sytuacja ta jest bodźcem to powstawania pierwszych manufaktur
produkujących fajki z gliny.
Stały wzrost zapotrzebowania na gliniane wyroby spowodował , że w wieku
szesnastym i siedemnastym rozwinął się w Europie swoisty przemysł
fajczarski.
Fajki ceramiczne niepodzielnie królowały przez kilka stuleci .
Dopiero pojawienie się na rynku fajek wykonanych z korzenia wrzośca
spowodowało , że ceramiczne wypieki na długo odeszły w zapomnienie .
Dzisiaj fajka ceramiczna ponownie odzyskuje swoją popularność.
Sięga po nią coraz więcej fajczarzy , pragnących odczuć pełnię aromatu
palonego tytoniu.
|