FAJKI

Zwyczaj palenia fajki od dawna istniał w wielu kulturach.
Fajki znane były w Biblijnej Mezopotamii oraz starożytnym Egipcie.
Odnajdywano je na kontynencie afrykańskim , stanowiły ważny element w kulturze Majów i Azteków.
W Europie fajka pojawiła się jednocześnie z tytoniem, który z wyprawy za ocean przywieźli marynarze Kolumba.
Początkowo wykonywana była z gliny, pianki morskiej oraz z różnych rodzajów drewna .Ponieważ nie były to materiały trwałe, ulegały szybko zniszczeniu .Ta sytuacja powodowała powstawanie wielu manufaktur , które wytwarzały fajki .
W XIX wieku na rynku pojawiają się pierwsze fajki wytwarzane z korzenia wrzośca , rośliny występującej w rejonie Morza Śródziemnego.
Wrzosiec błyskawicznie uzyskuje akceptacje palaczy i staje się niemal wyłącznym tworzywem, z którego robi się fajki.
Obecnie na rynku oprócz wrzoścowych popularne są też fajki z gruszy i oraz fajki ceramiczne.
Dużym zainteresowaniem cieszą się również nargille - fajki wodne, których specjalna konstrukcja umożliwia chłodzenie dymu przez wodę znajdującą się w ich wnętrzu . Za ojczyznę nargilli uchodzą Indie.


WYBÓR FAJKI

Przy wyborze fajki musimy zdecydować czy ma to być droższa wrzoścowa, czy tez tańsza ceramiczna lub z gruszy.
Oprócz ceny ważnym kryterium jest kształt fajki, jej wielkość oraz ciężar.

Jeżeli wybór fajki mamy już za sobą powinniśmy zakupić kilka niezbędnych akcesoriów są to;

Niezbędnik - przyrząd służący do ubijania tytoniu oraz do oczyszczania cybucha z resztek tytoniu.
Wyciory - są to elastyczne druty, pokryte specjalną tkaniną, służą do oczyszczania przewodu dymowego .
Filtry - przeważnie 9 mm, zawierają minerały, które absorbują część szkodliwych substancji, zawartych w dymie.
Kryształki - do suchego palenia pochłaniają smołę zawartą w nikotynie.
Zapalniczki - specjalne z bocznym płomieniem ułatwiającym podpalenie tytoniu.

Przydatne są również inne akcesoria takie jak; saszetki na tytoń i fajkę, podstawki , popielniczki z korkiem , frezy , płyny do czyszczenia i konserwacji.

PALIMY FAJKĘ

Początkującym palaczom wiele trudności sprawia podpalenie tytoniu i utrzymanie jego żarzenia .
Z czasem każdy nabiera doświadczenia, stosując własne metody.
Podpalając fajkę pierwszy raz należy przestrzegać kilku zasad:

*   tytoń należy układać warstwowo , nie ubijać zbyt mocno

*   cybuch napełniamy tytoniem do 3/4 jego wysokości

*   zapałkami lub zapalniczką podpalamy możliwie największą powierzchnię tytoniu

*   to pierwsze podpalenie tytoniu spowoduje, że uniesie się on lekko do góry. Możliwe ,że zgaśnie, wówczas należy go lekko ubić i ponownie przypalić.

*   fajkę należy pykać delikatnie, tak żeby nie dopuścić do zbyt intensywnego żarzenia się tytoniu. Intensywny żar może spalić ściankę fajki , pozbawić tytoń wszelkiego aromatu, a gorący dym będzie szczypał w język.

*   najłatwiej utrzymać żarzenie w fajce ceramicznej ze względu na jej dwuścienną budowę.

WYBÓR TYTONIU

W chwili obecnej w sprzedaży znajduje się wiele gatunków tytoni, dlatego nawet najbardziej wybredny palacz znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

Najbardziej znane gatunki tytoniu to:

*   VIRGINIA - tytoń wielkolistny, jasny, podstawa wielu mieszanek

*   KENTUCKY - tytoń wielkolistny, o ciemnej barwie ,uchodzi za mocny.

*   BURLEY - ciemnobrunatny, o łagodnym, przyjemnym aromacie

*   LATAKIA - tytoń orientalny, o bardzo nietypowym aromacie, kojarzonym z indyjskimi kadzidełkami.

*   MARYLAND - tytoń jasny, lekki w paleniu, łatwo się żarzy.

W sklepie rzadko można kupić tytonie w postaci jednorodnej, przeważnie stanowią mieszankę wielu gatunków. Wyczytamy wówczas w nazwie że tytoń to:
-MIXTURE -jeżeli składa się z wielu różnych gatunków tytoni.
-BLEND -jeżeli jest mieszanką jednego gatunku liści tytoniu , które zostały zebrane w różnych częściach świata.
Większość mieszanek oprócz tytoniu zawiera jeszcze dodatki, które podnoszą jego walory smakowe i zapachowe.
Paleta aromatów , które odnajdziemy w tytoniach jest bardzo szeroka: od owocowych: wiśnia , śliwka, mango, przez kwiatowe, vaniliowe, kakaowe do whisky czy koniaku .

Ważnym kryterium przy wyborze odpowiedniego tytoniu jest jego moc. Na puszkach lub kopertach z tytoniem znaleźć możemy takie określenia jak:
-CAVENDISH- oznacza on tytoń łagodny, o dobrym aromacie, przyrządzany w procesie podwójnej fermentacji.
-MILD- tytoń niezwykle łagodny.
-LIGHTS- to również określenie tytoniu łagodnego.
-FULL AROMA- oznacza tytoń o pełnym aromacie.

Początkującym palaczom zalecamy tytonie lekkie z grupy lights.

Fajka ceramiczna jest używana przez producentów tytoniu do testowania nowych mieszanek.
Najpełniej oddaje smak i aromat tytoniu , który podczas palenia nie wchodzi w reakcję z glinką.
Dodatkowo fajka ceramiczna , dzięki swojej specjalnej , dwuściennej budowie , posiada dużą , wewnętrzną przestrzeń , w której dym ulega schłodzeniu . Ta cecha niezwykle podnosi komfort palenia.

Dzisiaj fajka ceramiczna przeżywa swój renesans . Po długim okresie zapomnienia znów powraca do łask miłośników fajki.
Palacze coraz częściej sięgają po gliniane cybuszki , odkrywając w nich wiele zalet.
Pierwsze fajki ceramiczne powstały w chwili pojawienia się na kontynencie europejskim tytoniu .
W piętnastym wieku mieszkańcy Europy poznają smak tej rośliny, którą z wyprawy za ocean przywiózł Krzysztof Kolumb.
Moda na palenie staje się powszechna we wszystkich kręgach społecznych . Sytuacja ta jest bodźcem to powstawania pierwszych manufaktur produkujących fajki z gliny.
Stały wzrost zapotrzebowania na gliniane wyroby spowodował , że w wieku szesnastym i siedemnastym rozwinął się w Europie swoisty przemysł fajczarski.
Fajki ceramiczne niepodzielnie królowały przez kilka stuleci .
Dopiero pojawienie się na rynku fajek wykonanych z korzenia wrzośca spowodowało , że ceramiczne wypieki na długo odeszły w zapomnienie .
Dzisiaj fajka ceramiczna ponownie odzyskuje swoją popularność.
Sięga po nią coraz więcej fajczarzy , pragnących odczuć pełnię aromatu palonego tytoniu.